Çevrimiçi psikoterapi, bir uzman tarafından (psikolojik danışman, psikolog veya psikiyatrist) internet ortamından kişiye sunulan profesyonel psikolojik destek verme sürecidir. Uzun yıllardır kullanılagelen çevrimiçi terapi hizmetleri, kısa mesaj, sohbet odaları, e-posta gibi uygulamalar üzerinden de verilmiş olmakla birlikte, teknolojinin ilerlemesiyle günümüzde daha ağırlıklı olarak kamera özelliği olan bir mobil iletişim aracı ile videokonferans yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Literatürde tele-terapi, uzaktan terapi, sanal terapi, e-terapi, çevrimiçi (online) terapi gibi çeşitli isimlerle anılmaktadır.
Özellikle yüz yüze görüşmenin mümkün ya da uygun olmadığı durumlarda etkili ve kanıta dayalı bir seçenek olarak uzun yıllardan bu yana kullanılan çevrimiçi terapiler, 2020 yılında başlayan küresel Corona virüsü salgını nedeniyle tüm dünyada yaygınlaşmış ve terapi hizmetlerinin devam edebilmesine olanak sağlamıştır. Uzak mesafe, zamansal sıkıntılar, dil bariyeri, fiziksel rahatsızlık ya da yaşanılan yerde uygun terapistin olmayışı gibi nedenlerle terapi hizmetine ulaşmayı olanaklı hale getirmektedir.
Seanslar genellikle haftada bir, 45 dakika şeklinde sürdürülmektedir. Danışan ile birlikte belirlenen sabit gün ve saat şeklinde ilerlemekle birlikte, ihtiyaç ve/veya uygunluğa göre görüşme sıklığı değişkenlik gösterebilmektir. Online görüşmelerinizin yalnız olabileceğiniz ve rahat konuşabileceğiniz, bölünmeyeceğiniz bir ortamda gerçekleşmesi sürecin verimliliği açısından oldukça önemlidir.