1. Himenektomi (Kızlık zarının operasyonla alınması)
Vajinismusu olan birçok kadına kızlık zarı (himen)’in “kalın” ya da “etli” olduğu söylenerek operasyonla alınması gerektiği, bu şekilde vajinismusun da geçeceği, cinsel birleşmeyi yapabileceği söylenir. Gerçekte vajnismusun kızlık zarı ile herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır. Vajinismusda cinsel birleşmeyi engelleyen kızlık zarı değil, vajina girişindeki kasların istemsiz bir şekilde kasılmasıdır. Himenektomi gibi bir operasyon sorunu çözmediği gibi çoğunlukla birleşmeye dair kaygı ve korkuyu pekiştirir ve yanı sıra operasyona rağmen birleşme yapamadığını gören kadın ve çift için hayalkırıklığı yaratarak tedavi motivasyonu ve iyileşmeye yönelik inancını da zedeler. Bu tarz operasyonlar para ve zaman kaybıdır.
2. Uyuşturucu pomadlar
Cinsel bileşmeyi engelleyen ağrı değil kasılmadır. Kasılma üzerinde herhangi bir etkisi olmayan bu pomadlar yararsızdır. Bunun yanı sıra hem kadın hem de bulaşan erkekte uyuşukluk hissi yarattığından zevk almayı da önleyerek zaten sıkıntı içinde olan çift için cinselliği daha da zor ve sevimsiz bir hale getirmektedir.
3. Alkol, ağrı kesici, kaygı giderici ilaçlar, sıcak su banyosu gibi yöntemler
Bu yöntemler vajinismusu olan kadına, bazı doktorlar, eczacılar ve bazen de çevresindeki insanlar tarafından çok sık önerilir ya da çift kendisi bu yöntemleri bir şekilde denemiştir. Ancak bunlar vajinismusda yararsızdır. Kasılma üzerinde herhangi bir etkisi bulunmayan bu tarz yöntemler, çok nadiren vajinal kasılması bulunmayan, sadece birleşmeye yönelik kaygısı bulunan kadınlarda telkinlerle birlikte geçici bir düzelmeye neden olabilir. Ancak uzun vadede birleşmeye yönelik kaygı sıklıkla devam eder ve sonuç olarak vajinismus nükseder. Bunun yanı sıra cinsel birleşmeyi sağlayabilseler de ağrılı cinsel birleşme, cinsel birleşmede kendini rahat bırakamama ve dolayısıyla uyarılma ve istek bozuklukları gibi sorunların ortaya çıkması/ sürmesine neden olur.
4. Tek seanslık çözüm önerileri
Vajinismusu olan çiftin ilk yaptığı şeylerden biri internet üzerinden sorunu araştırmaktır. Genellikle de dikkatlerini “tek seansta çözüm” şeklinde bir reklam çeker ve tabiî ki böyle bir teklif çift için cezp edicidir. Ancak genellikle maddi kazanç uğruna yapılan bu tarz öneri ve uygulamalar etkisiz olmanın yanı sıra bilimsel ve etik de değildir. Bu yöntemlerde sıklıkla bir önceki maddedeki gibi çeşitli madde ve yöntemler önerilerek telkini vasıtasıyla çift cinsel birleşmeye zorlanır. Tedavi olamayan çift hem parasını kaybetmiştir hem de hayal kırıklığına uğramış, tedavi olacağına yönelik inancı zedelenmiştir. Bu şekilde cinsel birleşmeyi gerçekleştirebilenler aslında vajinismusu olan bireyler değil, cinsel birleşme korkusu olan bireylerdir. Bu yöntemle kasılmalar ortadan kalkmaz.
5. Vajinaya botoks uygulaması
Botoks kasları felç ettiğinden bu uygulama ile kasılma geçici olarak azalır/ kaybolur ve cinsel birleşme sağlanabilir. Ancak altta yatan korku/ kaygı, cinsel birleşmeye yönelik direnç ve varsa travma tedavi edilmemiş olur. Birleşme korkusu tedavi edilmediğinden, ortalama 3 ay sonra botoksun etkisi geçtiğinde kasılmalar geri gelir ve vajinismus tekrar ortaya çıkar.
6. Genel anestezi altında cinsel birleşme
Vajinismusu olan bazı kadınların “beni uyutsanız cinsel birleşmeyi öyle yapsak” gibi söylemlerde bulunduğu olur; bu gibi söylemler aslında kaygısının/ korkusunun ve cinsel birleşmeye yönelik direncin ne denli fazla olduğunu göstermektedir. Ne yazık ki nadiren de olsa bu tarz girişimlerde bulunan doktorlarla karşılaşılmaktadır. Böyle bir yöntem kesinlikle etik değildir. Birleşme için ameliyathane koşullarında anestezi uygulanır ve erkeğin uyuyan eşi ile ilişkiye girmesi beklenir. Bu koşullarda erkek uyarılmayı sağlayabilirse giriş sağlanabilir, ancak diğer birleşmeler için tekrar ameliyathane ve anestezi gerekir. Bu bilimsellik ve etikten uzak yöntem, hem kadın hem de erkek için oldukça travmatiktir.
7. Hipnoterapi
Bir çeşit telkin yöntemi olan bu yöntemde kişinin bilinçli kontrol çabası olmadığından yararsızdır.